O KNIHOVNĚ

04.11.2016 00:00
Jsme vesnická knihovna, která nabízí našim občanům svoje služby nejlépe jak umí. Snažíme se, aby naše knihovna byla knihovnou pro všechny.

1. listopad 2016

Opravdu se mi srdíčko chvělo radostí, když do knihovny včera přišla maminka se synem, který mi hrdě ukázal svůj čtenářský denník  a v něm zápis o přečtené knížce s velkou červenou jedničkou s hvězdičkou na konci... Jde totiž o to, že asi před dvěmi týdny tato maminka sama bezradně vybírala knihu pro syna, žáka 3. třídy, který se potřebuje procvičovat ve čtení, ale moc se mu nechce, potřebuje přečíst knihu, ale aby nebyla moc dlouhá, a ještě aby jej tato kniha zaujala. Nabídla jsem mamince knihu od M.P. Osborn: Dobrodružství v době ledové. Knížka je to útlá, s velkými písmeny a proložená obrázky. Synek si včera vzal další od stejné autorky a co si mám více přát?

10. října 2016

Před pár lety jsem jedné milé starší paní nabídla možnost, že ji můžu přinést domů knížky. Paní D. to s radostí přijala, ale její prosba byla "Jenom Javořicků" mi přineste. A tak jsem ji nosila knihy Vlasty Javořické každý měsíc po dobu nejméně čtyř let. Paní D. mi vždy povídala, jak se ji při čtení dobře vzpomínalo na její mládí. Letos začaly knihy paní Javořické docházet. Musím také říct, že po čtyřech letech - každý měsíc - nejméně dvě až tři knihy - co je asi 150 titulů, které se mi podařilo přinést, tak jsem paní D. přinesla jiné romantické knihy. Už to nebylo ono. A bohužel po třetí várce přinesených jiných knih jsem dostala zprávu, že si mám knížky vyzvednout, paní D. od nás odešla. Paní D.,  doufám, že jsem Vám ty poslední dny alespoň trošku zpříjemnila.  

2. srpna 2016

Pokračuje trend vysoké návštěvnosti v prázdninových měsících. Sice jsem zkrátila půjčovní dobu pouze na jeden den v týdnu - v pondělí, ale tento den se v knihovně opravdu nenudím. Čtenářky na mně čekají ještě, než otevřu a odcházím obvykle dlouze po ukončení půjčovní doby. To proto, že uklidit vrácené knihy, uspořádat knihovnu a další potřebné úkony absolutně nestíhám v provozu. Obvykle totiž knihovnu navštíví kolem dvacítky čtenářů a to je na 2 hodiny docela dost. Abych s nimi prohodila nějaké to slovo, abych poradila, abych vyhledala, občas přečetla pohádku, nebo utišila mimino. Mám velké štěstí, že můžu půjčovat knihy. 

20. června 2016

Opět končí jeden školní rok. Ten letošní jsem si to s dětmi opravdu užila. Několikrát jsme se setkali s prvňáčky, krásný zážitek jsme si užili v Živé vodě při Noci s Andersenem a pasování dětí za čtenáře, 4x za školní rok přišla do knihovny pátá třída za vypůjčením knih a už se mi zdá, že přicházejí do knihovny jako do známého prostoru, kde je co nacházet. Je to i díky vstřícnosti pedagogů ZŠ, bez toho by to asi nešlo. Byl to pěkný školní rok. Čtení na hřišti v posledním květnovém týdnu byl pro ještě nečtoucí děti, ale mělo to také svůj půvab. I tito drobečci mně už znají a ví, že jsem "knihovna". 

Konec dubna 2016

Někdy před Vánocemi v minulém roku jsem zapůjčila do první třídy knihu Daniely Krolluperové Mizící hmyzíci. Paní učitelka po chvilkách dětem tuto pěknou a poučnou knížku četla. Vím, že si o hmyzu v našich zahrádkách povídali, ale potěšilo mne, že teď v dubnu, když se mi knížka po přečtení vrátila, přišlo mi i krásné poděkování a s ním spousta namalovaných obrázků, kterými si děti vyzdobily třídu. Obrázky jsem zveřejnila ve fotogalerii. Jsou opravdu moc krásné.

8. března 2016

Březen - měsíc čtenářů. Zahájili jsme jej už 29. února, protože je přechodný rok, tak byl u nás březen už v únoru. Začalo to návštěvou první třídy v Základní škole na Velehradě. S dětmi jsme si zavzpomínali na jejich návštěvu u nás v knihovně dne 1. prosince s paní Vorlíčkovou. Tehdy jim četla pohádku Proč mají zajíčci teplé kožíšky. Na moji návštěvě ve škole jsem pro děti připravila pohádku Smrček od H.Ch. Andersena. Jeho pohádky jsou v současnosti dost zapomínané, co je škoda. Prvňáčky čeká Nocování s Andersenem, a tak by nějaké pohádky poznat měli. Na "Nocování"jich bude čekat Jan Opatřil (spisovatel) a jeho hlavní knižní hrdina Kapřík Metlík a také Malá mořská víla a to všechno v areálu Živá voda na Modré. 

Pak hned 1. března přišli do knihovny páťáci. Ti už v tomto školním roce po třetí. Jsem ráda, že jsme se s paní učitelkou domluvily na několika návštěvách knihovny za školní rok, abychom dětem dokázaly, že knihovna je kamarád. 

Další den 2. března navštivili knihovnu předškoláčci. Ti v tomto školním roce u nás byli po druhé. Bezprostřednost, kterou tyto děti projevují je úžasná. 

4. ledna 2016

Ohlédnu se za vánocemi roku 2015. Připravila jsem riskantní projekt - na tři předvánoční odpoledne akci "Tátové čtou dětem vánoční příběhy". A vyšlo to. V první odpoledne byla sice účast menší, ale o to zajímavější. Navštívil nás pan starosta a ochotně přečetl dětem vánoční pohádku. Druhé odpoledne již bylo v knihovně hodně živo, pohádku četl tatínek Aničky a Adélky K. Pro děti jsem měla připravené omalovánky (to aby měly zavřené pusinky), vánoční perníčky a čaj. Třetí odpoledne se dětí sešlo nejvíce, v knihovně se vytvořily samostatné kluby - čtoucí ve všech volných prostorách naši padesátimetrové knihovny. Tak tam byly čtenářky individualistky, nebo kroužek miminek s maminkami. Atmosféra byla úžasná. Tátové ke čtení se dostavili tři. Dětí hodně. Má práce má smysl. V roce 2015 bylo přihlášených 148 čtenářů. 

2. prosince 2015 

Krásné, krásné, krásné bylo dopoledne 1. prosince. Na Den pro dětskou knihu přišly děti z mateřské školy, prvňáčci a maminky s malými dětmi. Zvídavé tvářičky, veselé pohádky, milá paní spisovatelka, příjemná atmosféra v útulné knihovně. Díky patří také panu řediteli školy, že se na nás přišel podívat.